A mund të të sëmuren flokët e lagur?

A mund të të sëmuren flokët e lagur?

Shkuarja jashtë ose në shtrat me flokë të lagur nuk rrit rrezikun për tu sëmurë. Sidoqoftë, mjediset e ngrohta dhe të lagura, të tilla si të shkosh në shtrat me flokë të lagur, mund të çojnë në infeksione bakteriale, ose kërpudhore në kokën e kokës ose fytyrën. Flokët

kryejnë rolet e mëposhtme:

 • Mbrojtja mekanike për lëkurën nga mjedisi i jashtëm
 • Rritja e funksionit shqisor të lëkurës
 • Ndihma për rregullimin e temperaturës së trupit
 • Lagështia nga flokët do të lajë gjithashtu jastëkun. Shkuarja në shtrat me flokë të lagur mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të një infeksioni kërpudhat ose maja në lëkurën e kokës, pasi maja e ka më të lehtë të rritet në zona të ngrohta ose me lagështi të trupit.

  Lexoni për efektet e flokëve të lagësht, rreziqet e gjumit me flokë të lagësht, masa paraprake dhe këshilla për të shmangur gjumin me flokë të lagur.

  Efektet e flokëve të lagësht

  Mitet e kaluara nga brezi në brez mund t’i bëjnë njerëzit të mendojnë se të shkosh në shtrat ose jashtë me flokë të lagur mund ta bëjë një person të sëmurë.

  Më poshtë janë dy pyetje të zakonshme në lidhje me flokët e lagësht dhe ftohjen e zakonshme.

  A mund të shkaktojnë flokë të lagësht?

  Hulumtimi sugjeron që thjesht të kesh flokë të lagur nuk i bën njerëzit të mos jenë mirë.

  Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), të rriturit në Shtetet e Bashkuara zakonisht kanë 2-3 ftohje në vit. Viruset shkaktojnë ftohje, dhe mënyra e vetme për të zhvilluar një të ftohtë është të vini në kontakt me një virus të shkumës të ftohtë.

  Nuk ka asnjë hulumtim për të mbështetur një lidhje të drejtpërdrejtë midis të ftohtit të zakonshëm dhe flokëve të lagur. Vetëm ekspozimi ndaj një virusi që shkaktoi të ftohtë mund të bëjë që një person të zhvillojë një ftohje.

  A mund të dalë me flokë të lagur në të ftohtë të shkaktojë një ftohje?

  Raporti i sondazhit Mott 2019 sugjeron që disa prindër dhe kujdestarë përdorin strategji folklorike për parandalimin e të ftohtit të zakonshëm.

  Sidoqoftë, të kalosh më shumë kohë brenda ose jashtë ose të mos shkosh jashtë me flokë të lagur nuk është treguar se në të vërtetë bën një ndryshim në rrezikun e zhvillimit të një ftohjeje. Sidoqoftë, një studim i vitit 2016 zbuloi se ulja e temperaturës dhe lagështisë gjatë ditëve të njëpasnjëshme mund të rrisë rrezikun e njerëzve për infeksione të rinovirusit – një shkak i ftohjes.

  Asnjë hulumtim nuk sugjeron që rreziku i zhvillimit të një të ftohtë lidhet me flokët e lagur.

  Lexoni më shumë rreth motit të zakonshëm të ftohtë dhe të ftohtë.

  6 arsye për të mos fjetur me flokë të lagur

  Ka arsye pse njerëzit mund të dëshirojnë të thahen flokët para se të shkojnë në shtrat. Flokët e lagura mund të shkaktojnë sa vijon:

 • Shtrirja e flokëve: Flokët e lagura shtrihen me rreth 30% të gjatësisë së saj origjinale pa dëmtim. Sidoqoftë, ndryshime të pakthyeshme ndodhin kur flokët shtrihen midis 30-70%. Fjetja në flokë mund të bëjë që ajo të shtrihet përtej gjatësive të tolerueshme.
 • Ndjenja e ftohtë: Një studim në 2015 tregoi se kokat e njerëzve humbën më shumë nxehtësi kur ekspozoheshin ndaj temperaturave të ftohta. Kishte humbje dukshëm më të madhe të nxehtësisë në 10 gradë Celsius (° C) sesa në 15 ° C ose 20 ° C. Kjo do të thotë që flokët e lagur mund të çojnë në gjumë më të pakëndshëm.
 • Rritja e kërpudhave: Studiuesit në vitin 2021 gjetën një specie të kërpudhave Malassezia në gjëndrat e flokëve. Kjo kërpudhat mund të rezultojë në kushte të lëkurës siç është dermatiti seborheik. Flokët janë të lagësht për periudha të gjata, siç është brenda natës, mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të këtyre kushteve.
 • Dandruff: Një studim i vitit 2019 sugjeroi që temperaturat e dimrit të përkeqësojnë zbokthin për shkak të kushteve të ftohta dhe të lagështa. I njëjti studim sugjeroi që një ekuilibër i baktereve dhe kërpudhave gjithashtu mund të luajë një rol në gjendje. Flokët e lagura mund të çojnë në humbje të nxehtësisë, do të thotë se mund të përkeqësojë zbokthin.
 • Ndarja e flokëve: Sipas një studimi të vitit 2017, ndryshimet gjenetike dhe hormonale janë faktorë domethënës në humbjen e flokëve. Sidoqoftë, mjedisi dhe grooming i tepërt mund të luajnë gjithashtu një rol, të tilla si të dalësh jashtë me flokë të lagur. Flokët e lagura kur flenë gjithashtu mund të shkaktojnë dëme në gjëndra dhe të rezultojnë në prishjen e flokëve.
 • Kushtet e lëkurës: Folikulat e flokëve nën lëkurë të bllokuar me sebum ose vaj mund të rezultojnë në puçrra. Ndërsa flokët e lagësht strehojnë bakteret, kjo gjithashtu mund të ndikojë në rritjen e baktereve në poret. Flokët janë të lagësht për periudha të gjata, siç është brenda natës, mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të këtyre kushteve.
 • Masat paraprake për të ndërmarrë

  Njerëzit mund të ndërmarrin hapa për të mos shkuar në shtrat me flokë të lagur. Bërja e kësaj mund të ndihmojë në parandalimin e çështjeve që lidhen me lënien e flokëve të lagur.

  Hapi më i thjeshtë është të thani flokët sa më shumë që të jetë e mundur para se të shkoni në shtrat.

  Njerëzit gjithashtu mund të sigurojnë që temperatura e dhomës së gjumit të tyre të jetë e rehatshme. Ekspertët rekomandojnë 60–67 ° F (15.6-19.4 ° C) si varg optimale.

  dush ose banjë 1-2 orë para shtratit gjithashtu mund t’i japë flokëve një shans të thahen natyrshëm.

  Për të shmangur dëmtimin e flokëve, Akademia Amerikane e Dermatologjisë sugjeron që njerëzit:

 • Kushtëzoni flokët e tyre sa herë që i lajnë
 • butësisht krehni flokët e lagur Me një krehër me dhëmbë të gjerë
 • mbështillni flokët e tyre butësisht në një peshqir për të thithur ujë në vend se ta fërkoni me një peshqir
 • Flokët e thatë të ajrit, ku është e mundur
 • Shmangni Tërheqja e flokëve mbrapa fort me një brez, pasi stilet e lirshme janë më të mira për flokët

Lexoni për mënyrat për të riparuar flokët e dëmtuar.

Gjërat për të bërë nëse flini me flokë të lagësht

Për të zvogëluar mundësinë e dëmtimit ose çështjeve nga të paturit e flokëve të lagur kur fle, një person mund të provojë teknikat e mëposhtme. >

Një studim nga viti 2015 sugjeron që një person mund të lani flokët çdo ditë pa shkaktuar një problem. Pastrimi i shpeshtë dhe i rregullt me një shampo të formuluar mirë nuk do të dëmtojë flokët.

Sidoqoftë, tharja e flokëve të gjatë me mjete të bazuara në nxehtësi mund të rezultojë në flokë të dëmtuar. Nëse individët mund të lanë flokët e tyre çdo ditë ose të shkojnë më gjatë midis larjeve, kjo mund të zvogëlojë kohën që ata shtrihen në një jastëk të lagur.

Lexoni në lidhje me larjen e flokëve të përditshëm dhe alternativat. > Kjo mund t’i ndihmojë ata të kenë flokë më të thatë në kohën kur shkojnë në shtrat. Kjo mund të ndihmojë në uljen e rrezikut që ajo të jetë e lagur dhe krijimin e një mjedisi që kërpudhat të rriten.

Lexoni për mënyrat për të përmirësuar rutinat e gjumit.

Përdorimi i kondicionerit

Për të mbajtur flokët të shëndetshëm dhe për të zvogëluar rrezikun e dëmtimit, njerëzit mund të përdorin ose kondicioner ose një kondicioner dy-në-një (i njohur edhe si shampo 2-në-1 ) sa herë që lajnë flokët. Pas shampos, përbërësi silikoni në kondicioner zëvendëson vajin e sebumit, duke i bërë flokët me shkëlqim, të butë dhe pa energji elektrike statike.

Substancat e rrjedhura nga proteina në kondicionerë mund të përmirësojnë përkohësisht skajet e ndara.

Një person mund të përdorë gjithashtu një kondicioner leje si një hap shtesë, pasi mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të flokëve.

Vaji i arganit ose vaji i arrës së arrës së kokosit

Disa lloje të vajit mund të jenë të dobishme për flokët ndërsa depërtojnë në qelizat e jashtme. Hulumtimi

nga viti 2015 tregon se vaji i arrës së arrës së arrës së arrës së arrës së arrës së kokosit mund të zvogëlojë humbjen e proteinave në flokë të padëmtuar dhe të dëmtuar. Ndërkohë, vaji i arganit ndihmon për të hidratuar flokët.

Këto vajra mund të përshtaten me lloje të veçanta të flokëve, kështu që njerëzit duhet të kujdesen t’i aplikojnë ato dhe të konsultohen me një mjek ose dermatolog nëse kanë ndonjë shqetësim.

Mësoni më shumë rreth vajrave thelbësorë më të mirë për flokët.

Përmbledhje

Fjetja dhe dalja me flokë të lagur nuk mund t’i japë një personi një të ftohtë. Sidoqoftë, duke bërë kështu mund të ketë disa disavantazhe, duke përfshirë prishjen e flokëve dhe një rritje të majave dhe rritjes së kërpudhave në flokë. Njerëzit mund të vendosin që ata të ndryshojnë rutinën e tyre për të lejuar më shumë kohë për tharjen e flokëve të tyre. myceril komente

Njerëzit mund të dëshirojnë të shmangin praktikat që mund të dëmtojnë flokët e tyre, duke përfshirë përdorimin e shiritave të ngushtë, produktet e stilimit të bazuara në nxehtësi dhe një krehër me dhëmbë të ngushtë.

Ata gjithashtu mund të duan të gjejnë produktet më të mira në dispozicion për t’u kujdesur për flokët e tyre duke folur me një mjek ose dermatolog.

 • Gripi/i ftohtë/sars

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.